Yangın Söndürmede Doğru Müdahale

Yangın Söndürmede Doğru Müdahale

I- Soğutarak Söndürme Su ile soğutma: Söndürme prensipleri içinde en çok kullanılanıdır. Suyun elverişli fiziksel ve kimyasal özelliği ; yanıcı maddeyi kapatarak hava ile temasını kesip boğduğu (oksijeni azaltma) gibi , yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.

Su yangın yerine kütlesel olarak gönderileceği gibi , püskürtme lansları ile de gönderilebilir. Yanmaz (inert) gazlar ile soğutma : Bu söndürme tipinde kullanılan gazlar (karbondioksit , halon türevleri v.b.) havadan ağır oldukları için yanıcı maddeyi kapatarak boğduğu (oksijeni azaltma) gibi , yanıcı maddeden ısı alarak yangının daha çabuk söndürülmesine sebep olurlar. Özellikle; su kullanılamıyan sıvı yanıcı madde yangınlarında kullanılırlar. Yanıcı maddeyi dağıtma : Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme yangının yayılmasına neden olacağından uygulanmaz. Kuvvetli üfleme : Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üflenen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olmaktadır. Bu tip (soğutarak) söndürme ilkesi ile başlangıç yangınlarında başarıya ulaşılabilir. Büyümüş veya belirli boyutlara gelmiş yangınlarda üfleme yangına daha fazla oksijen sağlayacağından yangının büyümesine neden olur.Bu nedenle , bu tür söndürmeler her yangında kullanılmaz.

II- Havayı kesme Örtme : Katı maddeler (kuru kimyasal tozlar, kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile (hava ile) temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir. Boğma: Yangının oksijenle temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir. Özellikle kapalı yerlerde oluşan yangınlara uygulanır. Yanıcı maddenin ortadan kalkması : Yanma koşullarından olan yanıcı maddenin ortadan kalkması sonucu yangının söndürülmesidir.