Bir İş Yerinde Yangın Çıktığında Ne Yapmalı?

Bir İş Yerinde Yangın Çıktığında Ne Yapmalı?

İşletmenizin güvenliğini sağlamak için, bir yangın meydana gelirse ve içeride çalışanlar varsa, izlemeniz gereken yönergeleri bilmek önemlidir.

Bu yazıyla işletmenizdeki yangına karşı acil durum planının uygulanmasını gözden geçireceğiz.
Bir işletmede yangın çıkması durumunda izlenecek adımlar

Bir iş yerinde yangın çıkması durumunda hızlı hareket etmek gerekir. Bu kurallar durumu kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır:

Sakin olun ve itfaiyecilerin gelmesi için hemen 112 ile iletişime geçin.
Bu arada, soğukkanlı bir biçimde tesisin boşaltılmasını sağlayın. Acil durum çıkışlarını ve merdivenleri kullanmalı, asla asansörleri kullanmamalısınız.
Hayatınızı riske atmayacak şekilde diğer yanıcı maddeleri ateşten uzaklaştırmaya çalışın.
Yangın söndürücüleri yalnızca alevleri tehlikesiz bir şekilde kontrol edebildiğinizden eminseniz kullanın.
Tahliye mümkün değilse, müşterilerinizi ya da çalışanlarınızı alevlerden en uzaktaki odaya götürün. Tüm erişimleri kapatın ve duman girmesini önlemek için ıslak bezleri tüm açık alanlara yerleştirin. Bu vaziyette itfaiyecilerin harekete geçmesini bekleyin.

Yanıcı maddeye göre yangın çeşitleri nelerdir?

İşletmelerdeki yangınları önlemek için, hangi tür yangınların olduğunu bilmek gerekir. Bu kategoriler yanıcı maddenin çeşidine göre oluşturulmuştur ve dört ana yangın türü vardır:

  • Ahşap, kumaş, kağıt, plastik gibi katı malzemeler
  • Bazı yağlayıcılar, benzin, boya gibi sıvı yakıtlar
  • Metan, propan veya bütan gibi gazlar
  • Magnezyum, sodyum veya potasyum gibi metaller ve alaşımlar

Malzemenin iletken olması ve elektrikle temas ettiği durumda, bir elektrik yangını açığa çıkabilir. Her yangın türü için farklı yangın söndürücüler olduğu bilmeniz gerekir. Yangın söndürücüler bir işletmeye kurulduğunda, teknisyen her işletme için en uygun yangın söndürücü tipini sağlamakla yükümlüdür.

Restoranlardaki en yaygın “K” sınıfı yangın türü!

K türü yangınlar (Kitchen – mutfak), daha çok ticari mutfaklarda yaygındır. Vakaların %60’ını bu tarz yangınlar oluşturmaktadır. Bu yangınlar genellikle bitkisel ve hayvansal yağlar ve katı yağlardan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden özellikle fritözlere bir termostat yerleştirilmesi önerilmektedir. Bu şekilde yağın sıcaklığı kontrol edilebilmektedir. Bu tarz yangınları söndürmek için, yemek pişirilen işletmelerde bitkisel yağlar kullanıyorsa, K sınıfı söndürücülerin kullanılması gerekmektedir.

Yangının özelliklerine bağlı olarak acil durum planı ve protokolleri

Her işletmenin yangına karşı bir acil durum planının olması gerekmektedir. Bu plan, periyodik aralıklarla tatbik edilmeli, herhangi bir yangın durumunda çalışanların ne yapmaları gerektiğini tecrübe etmeleri gerekmektedir. Tabii ki acil durum planınızı şartlara göre uyarlamanız gerekir. Bunun için bazı hususları dikkate almak önemlidir:

Çok fazla duman bulunan yangınlarda: Mümkün olduğunca toprak boşaltmaya gayret gösterin. Duman ve zehirli gazlar sürekli olarak yükselme eğilimindedir.
Sıcak kapılar veya yarıklarından çıkan duman, deflatasyon riski olduğundan asla açılmamalıdır.
Tecrübe etmediyseniz yangın söndürücüler kullanmayın: Uygun yangın söndürücü modelini kullanmak için karşılaştığınız yangın türünü bilmek önemlidir.
Alevler yanıcı sıvılardan kaynaklanmışsa veya yakınında elektrik tesisatı varsa asla su kullanmayın.
Odaya ani oksijen girişini önlemek için kapıları yavaşça açın, tanımlanamayan muhtemel alevler ortaya çıkabilir.
Gelişmiş yangınlar: Yangın çok büyük olduğunda, yangın söndürücülerin kullanılması işe yaramaz. Alanı terk etmeli ve itfaiyecilerin gelmesini beklemelisiniz.

İş yerleri ve işletmeler için yangın yönetmeliklerinde belirtilen acil durum planları tatbik ve tecrübe edilmesi son derece hayati önem taşımaktadır. Özellikle bu tarz acil durumlarda mekanın nasıl tahliye edileceği yönündeki yönetmeliklerin harfiyen üzerinden geçilmelidir.

Ayrıca, her türlü yangın riskinden kaçınmak için işletmenize uygun yangın dedektörleri kullanmak son derece önemlidir. Böylece olay meydana gelir gelmez haberdar edilebilir ve saniyeler içerisinde alarm haber alma merkezi tarafından itfaiyeye haber verilebilir.